pühapäev, 12. mai 2013

Šnitsel

Järgnev retsept pärineb 1954.aastal välja antud kokaraamatust, mille nimi on "Raamat maitsvast ja tervislikust toidust". See raamat on kingitud minu elukaaslase vanaemale pulmadeks 1955.aastal. Raamat sisaldab 390 lehekülge väärtuslikke teadmisi tolleagsest toidukultuurist. Retseptid siia kirjutan muutmata kujul ning omapoolsed kommentaarid lisan lõppu.



Sea- või vasikaliha (neerutükk või reie pehme liha) pesta, puhastada kõõlustest ja lõigata naturaalse kotleti taolisteks tükkideks, kuid ilma kondita. Iga lihatükki vasardada lihahaamriga, puistata neile soola ja pipart, kasta lahtiklopitud munasse ja veeretada peenendatud kuivikuis. Sel viisil ettevalmistatud lihatükid panna kuumendatud pannile võisse ja praadida mõlemalt küljelt küpspruuniks. Siis asetada nad vaagnale ja valada üle võiga, milles on enne seda kergelt kuumutatud kappareid ja peeneks hakitud ning kuuma veega ülevalatud sidrunikoort.
Igale lihatükile asetada sidruniviil ja puistata peeneks hakitud petersellilehti või tilli. Lisandiks võib anda praetud kartuleid või võiga ülevalatud köögivilju. Eraldi anda lauale salatit - rohelist salatit või köögiviljasalatit.
500 g sea- või vasikaliha kohta tuleb arvestada 1 muna, 1/2 klaasi peenendatud kuivikuid, 1/2 spl. kappareid, 1/2 sidrunit ja 2 spl. võid


Tavaliselt ostan liha Võrus asuvast Lihakarnist. Šnitsli jaoks sobivad väga hästi lihatükid, mis ei ole väga kiulised ning läbikasvanud. Kaelakarbonaadi, sise- ja välisfileed ma selleks ei kasutaks. Retseptis nimetatud peenendatud kuivikud on meie moodsal ajal poest ostetud riivsai:) Kappari ja sidrunikoore võiga ma liha üle ei valanud. Minu väljakujunenud lihapraadimise segu koosneb tükikesest võist ja Extra Light oliiviõlist. Pildil olevaid kartulilõigud segan oliiviõliga ning Tamme Talu ürdiaiast pärit särtsusoolaga, mida soovitan soojalt kõigile. http://www.tammetalu.eu/index.php/urdisoolad






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar