pühapäev, 7. aprill 2013

Sidrunikook (retsept 1988.aasta Burdast)

Mäletan oma kadunud ema tehtud sidrunikoogi maitset ja lõhna siiani. Olin siis umbes 4-aastane, aga mälestus on ere...Tema koogil olid munavalge peale tekkinud ka pisarad. Minu koogile neid ei tulnud, pean veel katsetama. Kirjutan siia retsepti nii nagu see on kirjas vanas retseptivihikus, lisan omapoolsed kommentaarid.

Sidrunikook


Põhi:
1 klaas jahu (200-250 g)
125g margariini (võid)
1 munakollane
1 spl suhkrut
1 spl vett

Täidis:
1/2 klaasi suhkrut (100g)
1/2 klaasi vett (100ml)
1 spl võid
2 dessertlusikat tärklist (2 spl maisijahu)
2 sidrunikoor ja -mahl
2 munakollast

Kate:
3 munavalget
6 spl suhkrut

Hõõru toasoe või suhkruga pehmeks, lisa munakollane.Jahu pane vastavalt vajadusele 200 kuni 250 grammi, lisa külm vesi. Suru tainas vormi põhja ja äärtele. Mina kasutasin 26 cm läbimõõduga tavalist klaasvormi ja küpsetuspaberit ka alla ei pannud, vaid määrisin võiga. Torka tainasse kahvliga mõned augud ja küpseta umbes 185-200 kraadises ahjus 15-20 minutit. Tainas peab olema küps ning ääred ei tohi kõrbema minna. Täidise jaoks sega väikeses potis munakollased, suhkur, vesi, või, sidrunikoor ning maisijahu. Mina kasutasin maisijahu kuna tärklis kipub alati tükki minema ning kastmeteks kasutan juba aastaid nisujahu asemel maisijahu. Segu tuleb pidevalt segada kuni paksenemiseni, et vältida tükkide tekkimist. Lase segu vaiksel tulel keema ning peale tulelt võtmist lisa kas ühe suure või kahe väiksema sidrunimahl. Kata koogipõhi täidisega ning kata tugeva munavalgevahuga. Küpsetada nõrgal kuumusel veel 15 minutit. Kindlasti lasta koogil täielikult jahtuda enne lahtilõikamist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar