teisipäev, 12. märts 2013

Porgandikook pähklitega

Juubelilaualt jäid üle mõned porgandid. Oleksin võinud need ka niisama ära süüa, aga põnevam tundus neist üks kook meisterdada. Kunagi ammu olen söönud ühte porgandi plaadikooki, mis oli imeline. Ise pole ma veel siiani porgandikooki teinud (minu mäletamist mööda). Osaliselt muidugi on põhjuseks olnud minu põlgus keedetud või ükskõik mil viisil töödeldud porgandite vastu. Lapsepõlve üleküllus...keedetud porgandid ja herned olid põhilised, mida mu emme üritas minu jonnakalt kinnisest suust sisse toppida :)
Aga porgandikoogist...lõhn on hullutav, teha oli üsna kerge. Kaunistuste lõikamiseks pean küll uue juurviljakoorija muretsema. Juubelilauale lõikasin sama koorijaga kurgiviile lavašši vahele ja maitsevee jaoks. See oli ka ainuke asi kogu selle laua tegemise juures, mis mind väheke ärritas:)


Retsept pärineb Nadežda Kaarma raamatust "Nadja koogid"

Põhi:
200 g suhkrut
250 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
300 g õli või margariini
500 g riivitud toorest porgandit
150 g purustatud metspähkleid või mandleid

Kaunistuseks:
200 g toorjuustu
100 g suhkrut
2 spl värsket mandariinimahla
1 suurem porgand + 2 spl suhkrut + 100 ml vett

Sulata margariin. Sega kokku kõik koostisained. Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri 26 cm lahtikäiv vorm võiga. Kalla segu vormi ja küpseta 50 minutit. Lase koogil jahtuda ning võta vormist välja.
Koori porgand. Lõika koorimisnoaga pikad õhukesed laastud. Keeda 100 ml vees koos 2 spl suhkruga umbes 15 minutit.
Vahusta toorjuust, suhkur ja mandariinimahl.Kata kook selle seguga ja kaunista porgandilaastudega.

Millised vead ma tegin...kindlasti ei tohiks järgmine kord panna 300 g rasvainet. Seda on liiga palju, voolas vormi alt välja. Ütleksin et umbes 200 g on piisav. Kas tänu sellele või ahju eripärale ei olnud kook keskelt nii küpsenud, kui oleks võinud. Nüüd tean, et kook tuleb tõsiselt maha jahutada ning toorjuust peab ka jahe olema. Võibolla lihtsalt terve kupatus jahedast läbi enne lauale andmist. Mandariinimahla asemel panin apelsinimahla. Suhkrut on kindlasti selles koogis liiga palju. Toorjuustule lisaksin 50 g suhkrut....ning see küpsetis vajab hädasti midagi hapukat. Ja kindlasti head kanget kohvi...:)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar